MENY menu

Välj ekobananer om du vill slippa gifter

Testfakta lät laboratoriet ALS Global Täby utanför Stockholm analysera bananklasar från nio sorters bananer. De fann rester av bekämpningsmedel mot både insekter och svamp, men äremot är det inga av gifterna som överstiger EU:s gränsvärden. Av de ekologiska banansorterna som analyserats var det däremot ingen som visade spår efter några som helst bekämpningsmedel.

Fem av ämnena som laboratoriet hittat är så kallat systemiska, vilket innebär att bekämpningsmedlen tas upp av hela växten. Resultatet blir att gifterna finns, inte bara i skalet, utan också i bananens fruktkött. Det är också något som bekräftas av de analyssvar Testfakta fått.

– Provsvaren visar tydligt att det finns gifter i fruktköttet på flera av bananerna. För ett av ämnena indikerar provsvaren att det till och med finns minst lika mycket av bekämpningsmedlet i själva fruktköttet som i skalet, säger Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet, som studerat Testfaktas provsvar.

När Livsmedelsverket gör stickprovskontroller på bananer i grossistleden, analyserar man hela bananer inklusive skal, trots att det egentligen är vad som finns i den ätliga delen av bananen som är viktigt.

– Någon gång bestämde man sig internationellt att alla frukter och grönsaker ska analyseras med skalet på – det blir både billigare och snabbare. För att uppskatta hur mycket av bekämpningsmedlen som finns i själva fruktköttet använder vi oss av så kallade processfaktorer, berättar Anders Jansson, statsinspektör på Livsmedelsverket med ansvar för myndighetens kontrollprogram för bekämpningsmedel.

Svampmedlet imazalil är ett av de ämnen som tas upp av hela växten. Det hittades i fyra av Testfaktas bananprover. Hur mycket som exakt sitter i bananköttet går inte att bestämma. Men enligt Livsmedelsverkets beräkningsmodell sitter 52 procent av bekämpningsmedlet i själva fruktköttet.

Baserat på EU:s gränsvärden innebär det att ett litet barn på tio kilo kan äta upp till 480 gram banankött (drygt fyra bananer) under en dag utan att det är farligt.

– Det är mycket anmärkningsvärt att Livsmedelsverket och EU låter analysera alla frukter och grönsaker med skalet på, oavsett om man äter det eller inte. Det är ju exakt hur mycket vi får i oss, själva dosen, som är viktig, säger Åke Bergman.

Vill man vara säker att inte få i sig några gifter, är det enda som gäller att köpa ekologiska.

Nyheten är hämtad från Helsingborgs Daglad och Testfakta

Läs mer om ekobananer på KRAVs sida "Fem frågor om ekologiska bananer"

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.