MENY menu

Rester av bekämpningsmedel i 87 % av oekologiska frukter

Naturskyddsföreningen har begärt ut nya siffror från Livsmedelsverket på tester av 647 frukter under 2013. Frukterna är valda utifrån en vanligt svensk fruktkorg innehållande oekologiska vindruvor, citrusfrukter, äpple, päron och banan.

– Siffrorna talar sitt tydliga och oroande språk, i 87 procent av de oekologiska frukter finns det rester av bekämpningsmedel. De som är särskilt känsliga är barnen som äter mer frukt i förhållande till sin kroppsvikt och därmed får högre exponering, säger Johanna Sandahl, vice ordförande Naturskyddsföreningen.

Fruktkorgens värsting är vindruvorna där det hittades rester av 51 olika bekämpningsmedel i 96 procent av testerna. Livsmedelsverket hittade 9 olika rester i ett prov 2013.

– Människor blir allt mer medvetna och äter mer frukt. Därför är det viktigt att vi diskuterar effekterna av den cocktail av bekämpningsmedel som vi stoppar i oss. En enkel insats vore om skolor, förskolor och äldreboenden bara köper in ekologisk frukt, säger Johanna Sandahl, vice ordförande Naturskyddsföreningen.

I Sverige idag finns det 3800 bönder med KRAV-certifierat lantbruk, varav ett 30-tal odlar äpplen. Märta Johansson är en av dem:

– Eftersom jag odlar KRAV-märkt använder jag inte kemiska bekämpningsmedel. Istället arbetar jag tillsammans med naturen och använder mig till exempel av nyttoinsekter för att jaga bort de oönskade insekterna. Jag vill inte förstöra den jord jag lever av, säger hon.

Nyheten är hämtad från KRAVs pressmeddelande

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.