MENY menu

Råvarubrist hämmar en ökning av ekoprodukter

Försäljning av ekologiska livsmedel slår rekord, om och om igen. Samtidigt upplever livsmedelsföretag som vill satsa på ekologiska produkter att det råder en brist på ekologiska råvaror.

I veckan presenterade Ekoweb sin halvårsrapport för 2015 där man kunde konstatera att den totala försäljningen av ekologiskt och KRAV-märkt hade ökat med cirka 50 procent i svensk detaljhandeI.

I morgon kommer branschorganisationen Livsmedelsföretagen ut med en rapport som visar på hur bristen på ekologisk råvara hämmar tillväxten av det ekologiska sortimentet.

Många vill satsa på eko
Enligt Livsmedelsföretagen har tre fjärdedelar av de företag som producerar ekologiska livsmedel, säsongsvis eller permanent, brist på ekologisk råvara. Samtidigt har fyra av fem företag ambitionen att bredda sitt ekologiska sortiment och var tionde företag vill helt byta ut konventionella råvaror mot ekologiska.



- Eko är den starkaste trenden bland livsmedelsföretag just nu, säger Livsmedelsföretagens chefsekonom Carl Eckerdal.

Brist borde pressa upp priserna
Bristen på råvara borde ha påverkat priserna så att lönsamheten för ekologiska producenter blev större. Detta har man ännu inte kunnat se. Priserna pressas av Svensk dagligvaruhandel samtidigt som betalningsviljan hos konsumenter som vill köpa ekologiskt är stor.

- Dagligvaruhandeln är tyvärr en bromskloss i utvecklingen. Man vill ha ekologiskt men är inte beredd att betala vad det kostar, eftersom pris är det mervärde man i första hand konkurrerar om. Om inte mellanled och dagligvaruhandeln är villiga att dela med sig av marginalerna, alternativt höja priset till konsumenten, så kommer det heller inte komma någon råvara. För att det ska lossna måste ekvationen skrivas om, säger Ekologiska Lantbrukarnas marknadsutvecklare Charlotte Rosta.

- När priset hamnar på en nivå där bonden också långsiktigt får en attraktiv kalkyl kommer fler att vilja producera. Men en viktig del av denna ekvation handlar också om lantbruksstöden, som ju för många är av betydelse för att få ett lönsamt företagande i den här branschen, menar Charlotte Rosta.

Färre lägger om till eko
Sedan är 2010 har den ekologiska produktionen i Sverige minskat. Allt färre lantbrukare lägger om till eko, trots att marknaden ökar som aldrig förut.

- För att fler lantbrukare ska känna sig motiverade till att lägga om sin produktion till ekologisk så måste lönsamheten öka. Det, tillsammans med tydliga politiska signaler som främjar eko, är ett kriterium för att vi ska kunna få en ökad ekoproduktion i Sverige, säger Maria Dirke, verksamhetsledare för Ekologiska Lantbrukarna.

Läs mer i Dagens Nyheter

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.