MENY menu

När allt fler satsar på ekologiskt hänger inte politikerna med

Redan i år närmar vi oss budgettaket för ekologisk produktion i landsbygdsprogrammet. Samtidigt ökar marknaden och vi behöver fler som ställer om för att inte gå miste om marknadsmöjligheter. Gör om – gör rätt, är Ekologiska Lantbrukarnas uppmaning till beslutsfattare och politiker.

Det råder brist på ekologiska råvaror i Sverige. Den ekologiska livsmedelsmarknaden har ökat kraftigt de senaste åren och ser inte ut att svalna. Glädjande nog anar vi en försiktig ökning av omläggning till ekologiskt, efter flera års tillbakagång. Men i landsbygdsprogrammet har vi tydligen redan uppnått målet för ekologisk areal som var satt till år 2020. Vi undrar, hur tänkte man nu?

Preliminära siffror från Jordbruksverket visar ansökningar om ersättning för 411 000 hektar ekologisk produktion och 22 000 hektar i omställning. Motsvarande beräkningar från Jordbruksverket, över hur långt budgeten för åtgärder inom ekologisk produktion i landsbygdsprogrammet 2014-2020 ska räcka, visar att det räcker till cirka 440 000 hektar i båda åtgärderna. Enkel matematik visar att vi alltså redan i år närmar oss budgettaket.

Så vad händer härnäst? Utökas åtgärden eller blir det inte några pengar kvar för lantbrukare som vill söka ersättning för att producera ekologiskt 2016-2020?

Marknaden för ekologiskt blomstrar, inte bara i Sverige utan även i många andra länder. Det innebär goda förutsättningar för svenskt lantbruk att stärka sin konkurrenskraft genom eko-affärer. Men för att som lantbrukare kunna ta steget till omläggning är det viktigt med den ersättning som kommer från landsbygdsprogrammet. Satsningen som man gör är stor och innebär risker som i sin tur kräver mer trygghet än vad marknadens efterfrågan och priser erbjuder. För att kunna sänka tröskeln för nya ekolantbrukare genom denna ersättning behöver alltså åtgärden i landsbygdsprogrammet förstärkas snarast. Detta för att inte nuvarande intresse hos lantbrukare ska svalna på grund av att politiskt tal om att ”satsa på ekologisk produktion” istället innebär att ersättning till ekologisk produktion inte längre finns kvar.

Vi uppmanar våra beslutsfattare och politiker att säkerställa för kommande ekoproducenter att erhålla ersättning för åtgärden ekologisk produktion, genom att förstärka åtgärderna ekologisk produktion inom landsbygdsprogrammet 2014–2020.

Maria Dirke, verksamhetsledare Ekologiska Lantbrukarna

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.