MENY menu

Mjölken flödar även utan soja i fodret

Sex olika gårdar med enbart inhemskt protein i foderstaten utgör exemplen i Växa Sveriges sista rapport om närproducerat foder. Gårdarna bekräftar att det går att ha hög produktion utan importerad soja.

Sedan tidigare har teoretiska beräkningar med fodervärderingssystemet NorFor inom ramen för forskningsprojektet "Närproducerat foder fullt ut" visat att det borde gå att tillgodose kornas behov med enbart inhemska fodermedel.

Nu har den tredje rapporten i projektet släpps, där sex gårdar med hög mjölkavkastning och enbart inhemskt foder har studerats.

– Jag tycker att vi ser att NorFor stämmer väl överens med det som vissa lantbrukare redan har gjort, säger Anders H Gustafsson på Växa Sverige som har ansvarat för projektet.

Alla gårdarna, tre ekologiska och tre konventionella, hade vid tillfället för studien haft närproducerat foder i ett år eller mer. Mjölkavkastningen låg på mellan 9 500 och 11 000 kilo. Anders H Gustafssons slutsats är att det inhemska proteinet fungerar bra.

– Särskilt glädjande är att se att det fungerar bra hos de som odlar själva. När fodret kommer från foderindustrin förväntar man sig ju att det ska fungera.

Av de sex gårdarna använde sig de tre konventionella av proteinfoder från foderföretagen, medan de tre ekologiska odlade alla sina fodermedel själva. Gemensamt för alla gårdar var att de hade bra kvalitet på grovfodret.

Motiven för gårdarna att gå över till närproducerat var såväl ekonomiska som ideologiska. Samtliga gårdar hade god lönsamhet, men forskarna kan inte enbart säga att det berodde på fodret.

För de bönder som odlade sitt kraftfoder själva tillkom en ökad inomgårdshantering. De behövde också tänka till mer när det kom till sammansättningen av fodret.

Anders H Gustafssons slutsats efter samtliga tre studier är att det ofta går att spara pengar på att utesluta sojan från foderstaten. Särskilt om sojapriset fortsätter att stiga. Var och en bör räkna på sina egna förutsättningar.

– Pris i kombination med kvalitet är viktigt och då ser vi att sojamjöl är för dyrt. Ändå bara fortsätter vi att köpa. Det verkar varken ekonomiskt eller miljömässigt rimligt, säger Anders H Gustafsson.

Nyheten är hämtad från Land Lantbruk

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.