MENY menu

Goda anledningar att välja ekorussin

När Råd & Rön lät göra russintext fick det söta en besk eftersmak. Flera av russinen visade sig innehålla mögelgifter och rester av bekämpningsmedel. I Lidls russin – som riktar sig till barn – hittades rester av inte mindre än 15 bekämpningsmedel.

Montedos russinförpackningar, som köpts på Lidl, säljs i tolv färgglada småförpackningar som har teckningar på lekande barn på framsidan. På de små förpackningarna står argument på engelska om att russin är frukt och därför ett bättre mellanmål än onyttigt godis.

Men Råd & Röns laboratorieanalys visar att de här russinen är långt ifrån nyttiga. I Lidls russin hittade vi rester av 15 olika bekämpningsmedel, varav två är förbjudna inom EU.

– När vi bedömde halten av bekämpningsmedel tittade vi på antalet olika bekämpningsmedel. Lidls och Garants russin stack ut, eftersom vi hittade så många olika bekämpningsmedel. Ingen vet hur de här medlen samverkar och påverkar varandra, säger Anna Edberg, projektledare för russintestet.

Läs mer i Råd & Rön

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.