MENY menu

Ekologiskt på väg in i skolorna

I Södertälje är hälften av maten ekologisk i skolor och förskolor utan att några pengar har öronmärkts för detta. Hur är det möjligt?
Jo, kommunen tog ett helhetsgrepp och resultatet blev såväl ekologisk mat som elevinflytande över menyn. Dessutom blev det fler maträtter att välja på, mer matglädje och måltider som kan fungera som pedagogiska verktyg.

På Soldalaskolan lagas maten från grunden och varje vecka bakar George Methak Putras morotsbröd till 500 elever och lärare. Det blir en deg på 30 kilo som förbereds dagen innan. Av den bakas 35 limpor. Till brödet serveras soppa och ibland får eleverna färskost som pålägg. Färskost från det egna köket förstås! Då silas filmjölk i tre dagar för att tjockna varefter den kryddas med vitlök, basilika, salt och peppar.

– Barnen äter mycket bra och de kan fråga flera dagar i förväg om de ska få bröd på fredagen. Jag blir glad av att se dem bli mätta och nöjda. Jag älskar att laga mat, säger George.

Om detta berättar KRAV i sitt KRAV-aktuellt. Läs mer om Södertälje kommun och Soldalsskolans väg till mer ekologisk mat >>

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.