MENY menu

Debatt: Låt oss lämna användningen av kemiska bekämpningsmedel

En av de starkaste drivkrafterna för lantbrukare att lägga om till ekologisk produktion är att slippa hantera kemiska bekämpningsmedel.

Ekologiskt lantbruk producerar både mat och miljönytta. Om framtida miljöersättning till ekologisk produktion försämras är det en signal till lantbrukare att detta inte värderas. Följden blir lägre svensk ekoproduktion och mer import för att tillgodose den växande marknaden. Detta är fel väg att gå. Vi föreslår ett fortsatt samarbete mellan lantbruket och samhället för att uppnå flera miljökvalitetsmål.

Jordbrukets spridning av kemiska bekämpningsmedel gör oss sjuka. Inte bara lantbrukarna som sprider dem drabbas, utan även de som äter maten. För att inte tala om den närliggande naturen, vattnet och djurlivet. Kombinationer av kemikalier kan ha en betydligt högre giftverkan tillsammans än var och en för sig, den så kallade cocktail-effekten. Ändå ökar användningen i Sverige; enligt Kemikalieinspektionen ökade försäljningen av kemiska bekämpningsmedel till jordbruket med 31 ton till 1796 ton år 2012.

Nya forskningsrön visar att:

- Kemikalier från industri och jordbruk är en av de fem vanligaste dödsorsakerna på jorden, enligt en rapport från FN:s miljöprogram UNEP.

- Mängden bekämpningsmedelsrester i vår mat ökar. Mer än 77 000 tester har gjorts på mat från hela Europa och i hälften av all mat fanns rester av kemiska bekämpningsmedel, visar Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA).

- Idag hittar man bekämpningsmedelsrester i svenskt spannmål till följd av användningen av stråförkortningsmedel, ett medel som misstänks bland annat påverka reproduktionen hos djur och människor.

Ett av Sveriges miljömål är Giftfri miljö; ”förekomsten av ämnen i miljön som har skapats i eller utvunnits av samhället ska inte hota människors hälsa eller den biologiska mångfalden”. Ekologiskt lantbruk bidrar till att uppnå detta, ett av de mål som Sverige har svårast att klara.

Vi vill vrida utvecklingen åt rätt håll. Med en fortsatt miljöersättning till ekologisk produktion kommer lantbruket att leverera miljötjänster för kommande generationers tillgång till biologisk mångfald och en hållbar livsmedelsproduktion.

Möjliggör för fler lantbrukare att lämna användningen av kemiska bekämpningsmedel bakom sig.

Ekologiska Lantbrukarnas styrelse:
Carl-Erik Ehrenkrona
Henrik Johansson
Anders Lunneryd
Gun Ragnarsson
Elin Rydström
Veronica Svenzén
Anders Östlund
Kerstin Fransson

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.