Kalender

11
MAR

Studieresa i samband med EL's stämma

Visby
Mer info kommer!
12
MAR

Temadag i samband med EL's stämma

Visby
Mer info kommer!
13
MAR

Ekologiska Lantbrukarnas stämma

Visby
20
MAJ

Ekoträff för unga lantbrukare

Klockrike
Välkommen till en träff i fält på Tägneby gård, Klockrike. Onsdagen den 20 maj, kl 9.30-12.00

Mer information
21
MAJ

Naturbetesmarkernas mervärde

Stockholm
Naturbetesmarker med många värde – men hur blir de lönsamma? Torsdag 21 maj, kl 11.30–15.30 (registrering från kl 11.00) Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, Drottninggatan 95 B, Stockholm. Anmälan senast den 15 maj via denna länk eller via vår hemsida www.ksla.se (avbokning måste ske senast den 18 maj, annars faktureras SEK 500 för våra kostnader). Ingen avgift.

Mer information
27
MAJ

Fältvisning odlingssystemförsöket i Önnestad

Önnestad
Fem olika växtföljder – två konventionella och tre ekologiska Långliggande försök sedan 1987

Mer information
28
MAJ

Organic Sweden Årsmöte

Stockholm
Organic Sweden välkomnar alla medlemmar till årsmöte den 28 maj kl 16.00. Den som inte är medlem är också välkommen – både till årsmötet och till att bli medlem! Efter årsmötet bjuder vi på lite att äta och dricka. Det är ekokocken Maximillian Lundin som tillagar något ekologiskt, veganskt och gott från Martin & Servera ABs skafferi. Under vårt mingel blir det paneldiskussion om Framtidens mat som leds av Futerra Stockholm. Vi återkommer med mer information om våra paneldeltagare. OBS att vi behöver veta hur många som kommer! OSA till info@organicsweden.se senast den 25 maj.

Mer information
4
JUN

Vilken nytta har ekologiskt jordbruk för Sverige?

Stockholm
Ekologiskt jordbruk är inte bara till nytta för djuren och naturen. Det ger också arbetstillfällen, ökar lönsamheten i jordbruket, håller landsbygden levande. Naturskyddsföreningen menar att det är bra för hela Sverige och bör vara en viktig del i regeringens Livsmedelstrategi för Sverige. Den nya budgeten för miljöersättning till ekologiskt jordbruk räcker endast till en blygsam ökning av arealen. Samtidigt exploderar markanden för ekologisk mat. Danmark satsar mångmiljonbelopp på export och utveckling av det danska ekojordbruket, fast övertygade om att det är väl investerade pengar.

• Naturskyddsföreningen presenterar ny faktasammanställning om ”Nyttan med svenskt ekologiskt”.
• Ann-Marie Dock Gustavsson från Jordbruksverket sammanfattar myndighetens arbete med ekologisk produktion.
• Representanter från alla partier i Miljö och Jordbruksutskottet bjuds in att ge sin syn på saken.

Vad vill vi med det svenska ekologiska jordbruket?
- debatt och frukostseminarium

När: 4 juni kl: 8.15 – 9.15. Vi bjuder på ekofrukost från 7.45. Var: Naturskyddsföreningens rikskansli, Åsögatan 115, Stockholm
Seminariet är kostnadsfritt. Sprid gärna inbjudan. Har du frågor? Kontakta Eva Hagström, Naturskyddsföreningen:eva.hagstrom@naturskyddsforeningen.se alt. 0708 336663. Anmäl dig här: https://naturskyddsforeningen.wufoo.com/forms/s1jrpr7e1e569ar/
2
JUL

Permakulturdesign

Skåne
Certifieringskurs i permakulturdesign (PDC) 72-HOUR PERMACULTURE DESIGN COURSE - med Christoff Schneider, auktoriserad genom Bill Mollison och Permaculture Research Institute of Australia.

Mer information
3
JUL

Fältvandring i Södermöre – Voxtorp - Arby

Södermöre, Voxtorp, Arby
Ekologiska Lantbrukarna ordnar en Fältvandring i Södermöre – Voxtorp - Arby

Mer information
16
JUL

Sommarträff på Stomgården

Köinge
Sommarträff hos Martin Johansson, Stomgården, Köinge. Martin bedriver en ekologisk mjölkproduktion med 70 kor. Vi kommer att titta på hans nybyggda stall och ekologiska grödor.

Mer information
30
JUL

Sommarträff med Ekologiska Lantbrukarna hos Wästgötarna

Välkommen på ett intressant besök som förhoppningsvis kan ge upphov till många nya idéer! Sommarträffen är även öppen för dem som inte är medlemmar i Ekologiska Lantbrukarna.

Mer information
31
JUL

Allkorns fältvandring

Ekhaga försöksgård
Fredagen den 31 Juli kl.18.00. Vi tittar på både vår- och höstsådda kultursorter av spannmål. Kultursorter är kvalitetssorter ofta lokala, kraftfulla, äldre sorter som är selekterade tidigare eller i nutid enligt metoden ”evolutionär växtförädling”. Gå in och läs mer på hemsidan: http://www.allkorn.se/ där man också anmäler sig eftersom det kommer erbjudas viss förtäring.

Mer information
13
AUG

Inspirationskväll hos Bergvall

Välkommen på en inspirationskväll hos familjen Bergvall på Sjönnebols Herrgård och Ramstad gård torsdagen den 13 augusti kl. 18.00. Vi börjar träffen vid Sjönnebol. Familjen Bergvall bedriver ekologisk växtodling och integrerad KRAV-grisproduktion. I år odlas höstvete, havre, korn, åkerbönor och rödklöver.

Mer information
10
SEP

Mat2015 i Småland

Växjö
Jag hoppas att du kommer till Växjö och MAT2015, som pågår torsdag-lördag!Ett av de mer oemotståndliga erbjudandena bjuder vår medlem Studieförbundet Vuxenskolan på: En gratis kurskväll med Erik Måneld och Jayasree Alla (vinnaren av TV4:s Halv åtta hos mig)! Kl 16-19 i Konserthusets foajé där det finns fina kök uppställda. Anmäl dig bums till ola.sennehed@sv.se En mycket trevlig, och god, kväll utlovas! Under MAT2015 håller Miljöresurs Linné flera föreläsningar samt rikskonferensen Refarm Europe, och driver på för att samla Planetskötare! Välkommen! Utöver det finns ett späckat program med aktiviteter och föreläsningar i och kring Konserthuset, och förstås mattältet på stortorget. Våra vänner i Östrabo Ekobacke har öppet i sin butiksbod; välkommen att vandra i de vackra odlingarna och kanske köpa några läckra grönsaker!

Mer information
29
SEP

BERAS examenspresentationer

Järna
Fem vitryska ungdomar - sista årets agronomstudenter och lantbrukare – har praktiserat på ekologiska gårdar I Sverige I sex månader. Kom och möt dem - lyssna på deras erfarenheter och ställ frågor.

Mer information
15
OKT

Strukturomvandling i det svenska lantbruket – vilka alternativ har vi?

Uppsala
Strukturomvandlingen i det svenska lantbruket fortsätter mot större enheter och koncentrationen av olika produktionsformer till olika delar av landet fortgår. Samtidigt ökar inte avkastningen längre vid de stora enheterna och utarmingen av den biologiska mångfalden fortskrider. Utvecklingen reser frågor om lantbrukets långsiktiga hållbarhet och produktivi- tet samt dess roll i samhället. Dagen kommer ge perspektiv på utvecklingen med internationella utblickar och tillfälle till diskussion om framtida utmaningar för forskning, politik och praktik.

Mer information
21
OKT

Elmia Djur och Inomgård

Huskvarna
"Vinnande omställning" tillsammans med KRAV
22
OKT

Elmia Djur och Inomgård

Huskvarna
"Vinnande omställning" tillsammans med KRAV
23
OKT

Elmia Djur och Inomgård

Huskvarna
"Vinnande omställning" tillsammans med KRAV
24
OKT

Elmia Djur och Inomgård

Huskvarna
"Vinnande omställning" tillsammans med KRAV
4
NOV

Hur påverkar vi EU:s nya ekoförordning?

Stockholm
EU-kommissionen presenterade våren 2014 ett förslag till ny ekolagstiftning. Motivet till förslaget var bl a ”konsumenternas dåliga förtroende för eko”. Processen på EU-nivå har fortsatt. Flera allvarliga hot mot den svenska ekomarknaden är nu borta, medan andra kvarstår, t ex svårigheter för importen. Men nya problem har också tillkommit, att inte få odla krukor och ha avgränsade bäddar i växthus är sådana exempel. Läs mer i länken

Mer information
10
NOV

Höstkonferens

Stockholm
Vi planerar en höstkonferens delvis i samarbete med Naturskyddsföreningen på Åsögatan i Stockholm den 10-11 november, lunch till lunch. Vi skall arbeta med hur vi gör eko mer hållbart och trovärdigt i framtiden. Därtill skall vi ägna oss åt aktuella frågor för föreningen.

Mer information
11
NOV

Höstkonferns

Stockholm
Vi planerar en höstkonferens delvis i samarbete med Naturskyddsföreningen på Åsögatan i Stockholm den 10-11 november, lunch till lunch. Vi skall arbeta med hur vi gör eko mer hållbart och trovärdigt i framtiden. Därtill skall vi ägna oss åt aktuella frågor för föreningen.

Mer information
1
DEC

Ekologiska Lantbrukarna och Agri-kultur ordnar ”Föredrags-/diskussionsmöte”

Kristvalla bygdegård
Ekologiska Lantbrukarna Kalmar-Öland och Agri-kultur ordnar ”Föredrags-/diskussionsmöte”. Se mer i inbjudan

Mer information
7
DEC

Dingle Naturbruksgymnasium Nedläggning eller friskola?

Västra Götalandsregionen har beslutat att lägga ner naturbruksgymnasiet i Dingle. Behöver vi en ekologisk naturbruksutbildning i väst? Det har bildats en arbetsgrupp som jobbar med att kunna fortsätta naturbruksutbildningar i Dingle som friskola. Arbetsgruppen kommer att redovisa vad man har gjort och hur man tänker framåt. För dom är det är viktigt att få veta vad branschen vill ha. Det är ni som vet vilken utbildning som efterfrågas. Kom och lämna era synpunkter direkt till arbetsgruppen! Vi kommer även att rapportera från Ekologiska lantbrukarnas höstkonferens. Där diskuterades bl.a hur man skall förbättra lönsamheten för ekologiska bönder, vad som händer med översynen av eu- reglerna och mycket annat.

Mer information
10
DEC

Speakers Corner - ett samtal om priset på ekomaten

Stockholm
Välkommen till Paradiset på ett samtal om ekomatens pris

Mer information
12
DEC

Senast intresseanmäla för Inspirationsresa gårdsslakt till Småland och Öland

Västergötland
Vill du veta mer om gårdsslakt, gårdsstyckning eller köttförädling?

Följ i så fall med på studieresa till Småland och Öland för att få mer kunskap och inspiration till ditt landsbygdsföretagande. Utgår från Vara, Västergötland, 27-28 febrari 2018.

Intresseanmälan ska vara inne senast 12 december 2017, i Jordbruksverkets system för kursanmälan PingPong:

https://jordbruksverket.pingpong.se/oppenkatalog sök på ”Inspirationsresa till Småland och Öland” eller kurs id: ”2578”
17
JAN

Utvecklingsträff eko-gris

Forssa gård, Säter
Möt ekotrenden! För dig som har ekologiska grisar, EU-ekologiska eller KRAV-certifierade.
En träff lunch till lunch. Vi äter en god middag och övernattar på Säters Stadshotell. På Forsa Gård har man antagit utmaningen att utveckla den nya tidens grisningsbox på minst 7,5m2. Ett skarpt krav från Jordbruksverket för nybyggda grisningsavdelningar. Vi får nu möjligheten att
titta in i de nybyggda stallarna och få ta del av Maria och Anders tankar och erfarenheter av boxens utformande och funktion. Vi pratar grisning, överlevnad och
starka grisar.

Sista dag för anmälan är 8 januari 2018. Se mer och anmäl dig på: http://www.gardochdjurhalsan.se/sv/gris/kurser/e/41/mot-ekotrenden-utvecklingstraffar/137/

Mer information
6
MAR

Ekologiska Lantbrukarnas årsstämma 2018

Sunne, Värmland
Välkommen till Värmland och stämman 2018. Inspirerande möten, företagsbesök och föreningens högst beslutande organ.

Tema: Med historien som inspiration till framtidens ekologiska lantbruk!

När: 6-8 mars 2018.
Var: Selma spa, Sunne, Värmland

ANMÄLAN
Sista anmälningsdag är 15 februari.
Anmäl dig senast 15 januari för billigare pris!

Du anmäler dig i anmälningsformuläret här:
https://goo.gl/forms/9qOsoiGbj6lU1c8r1

BOENDE
Stämman hålls på Selma spa i Sunne, 45 min norr om Karlstad. Boende på Selma spa är valfritt och faktureras ihop med deltagaravgift. FÖR ATT SÄKRA BOENDE på Selma spa måste du anmäla dig senast 5 februari 2018.

PROGRAM

Tisdag 6 mars
FÖRETAGSBESÖK
09.00 Avresa
Underhållning på bussen av Jörgen Hedeås, värmländsk historieberättare och ekopionjär.
9.40 Torfolks gård, Förmiddagskaffe.
12.00 Lunch
13.15 Hedeås gård, Ransäter.
14.45 Nira lant AB.
16.30 Tillbaka på Selma Spa
18.00 Middagsbuffé

Onsdag 7 mars
TEMADAGEN
”Med historien som inspiration för framtida utveckling av ekologiskt jordbruk.”
08.30 Välkommen till stämman!
Bengt Edsgård, distriktsordförande Ekologiska Lantbrukarna i Värmland.
08.30 Det ekologiska lantbruket i Värmland. Kenneth Johansson, landshövding i Värmland.
09.15 Traditionella odlingsmetoder och ny teknik skapar Eko 3.0.
Gunnar Rundgren, debattör, författare och svensk ekopionjär.
10.00 Fika
10.20 Boveteodlaren med egenkonstruerad skalmaskin som lyfter odlingen i Molkombygden.
Anders Nilsson, Råglanda gård
10.50 Så kan dieseltraktorn ersättas i jordbruket.
Jonas Engström, forskare vid RISE.
11.15 Fossilfri diesel.
Charlotte Elander, vd på Energifabriken, Linköping.
11.40 Från en ko nära dig. En framgångssaga. Yngve Gustafsson, mejerist, och Anna Pettersson delägare Wermlands Mejeri.
12–13 Lunch
13.00 Världsledande på ekologiskt vallfrö.
Magnus Karlsson, utsädessamordnare frö på Lantmännen.
13.30 Äldre spannmålssorter i modernt ekojordbruk.
Hans Larsson, forskare och ordförande i föreningen Allkorn.
14.00 Mellangrödor i odlingen.
Karl-Oskar Andersson, produktchef Scandinavian Seeds.
14.30 Fika
15.00 Avel för framtidens ko – praktiska erfarenheter som fungerar.
Anders Carlsson, Skogsgård, Halland.
15.30 Grön ko – så har vi utvecklat vårt marknadskoncept för ekomat.
Christina Jonsson-Lillienau och Knut Lillienau, Mässviks säteri och Grön ko.
16.00 Ekologisk mat som mervärde för besökaren.
Köksmästaren på Selma spa.
16.15 Bad och spa
19.00 STÄMMOMIDDAG!
Underhållning av Björn Sandborg, vissångare och fd länsråd i Värmland.

Torsdag 8 mars
STÄMMOFÖRHANDLINGAR
8.00 Sunne kommun, platsen där allting är möjligt.
Gunilla Ingemyr, kommunalråd.
08.30 Med Ekologiska Lantbrukarna till 2025 – mål, vision och strategi.
Styrelse och ledning presenterar förslag om föreningens framtid, följd av gruppdiskussioner.
09.30 Fika.
10.00 Inledning och välkomsttal.
Anders Lunneryd, ordförande Ekologiska Lantbrukarna.
10.00 Stämmoförhandlingar.
12-13 Lunch.
13.00 Stämmoförhandlingar.
15.00 Stämman avslutas.

DELTAGARAVGIFT
Priset varierar beroende på om du deltar hela eller endast vissa dagar av stämman samt hur tidigt du anmäler dig. OBS! att distriktsrepresentanter har lägsta priset hela anmälningstiden.

6 mars, företagsbesök, inkl. middagsbuffé kväll
450 kr + moms före 15/1
550 kr + moms före 15/2

7 mars, Temadagen
595 kr + moms före 15/1
750 kr + moms före 15/2

8 mars, Stämmodagen
495 kr + moms före 15/1
625 kr + moms före 15/2

Alla priser inkl. lunch och fika

Stämmomiddag 7 mars 375 kr + moms

Boende på Selma spa

Logi enkelrum per person och natt 1086 kr + moms
Logi dubbelrum per person och natt 895 kr + moms

Varmt välkommen till Värmland!

Du anmäler dig i anmälningsformuläret här:
https://goo.gl/forms/9qOsoiGbj6lU1c8r1

Mer information